Du har ingen redovisningsplikt

Ett av mina favorituttyck när det kommer till mat och ätande är: ”Du har ingen redovisningsplikt!” Uttrycket är ett citat av dietisten och Gisela van der Ster som vikt sin karriär till att jobba med att behandla ätstörningar. Hon har bland annat skrivit böckerna Mattillåtet och Ät allt – hellre nästan rätt än exakt fel.

”Du har ingen redovisningsplikt” betyder helt enkelt att du äter för din egen skull och ingen annans. Det innebär att du inte har någon skyldighet att förklara eller ursäkta dig inför någon annan angående när, var, hur, vad och hur mycket/lite du äter.

Indirekt betyder uttrycket även att det är ditt ansvar (och ingen annans) att se till att du ger din kropp vad den behöver. I praktiken behöver detta inte alls vara så enkelt, särskilt inte för en person med en ätstörning. I slutändan är det dock den enda rätta vägen för att kunna leva ett fritt liv och väl värt att sträva mot, om du frågar mig.

…för övrigt så är det ju väldigt ofunktionellt och onödigt att jämföra sig med hur andra äter. Ingen kan ju hålla reda på exakt vad/hur/när någon annan äter. Bara för att någon till exempel alltid äter ”nyttigt” inför andra, dra då inte automatiskt slutsatsen att hen alltid äter så när hen är ensam. Det är så mycket vi inte vet om varandra och mat kan vara ett känsligt ämne.

Så ät för din egen skull och undvik att ifrågasätta vad andra äter eller inte äter: du har ingen redovisningsplikt – och det har ingen annan heller <3

dsc_0643_5482739e2a6b2246c2581703

img_20141006_135502_54328556ddf2b37fabdeae67

img_20141010_085049_5437fce59606ee668731e546

dsc_1536_54416dfc9606ee17ef888f96

13 Comments

 1. Vet du, jag har – trots att jag ofta hyllat uttrycket – faktiskt inte tänkt på hur mycket min komplicerade relation till fenomenet har med min egen erfarenhet av ätstörning att göra. Först smusslandet och lögnerna, sedan ”äta för bevis för andra”, sedan äta mest i smyg för att de som såg mig som ”hon som är liten i maten” inte skulle bli förvirrade… Och till att sedan försöka hitta en balans som frisk; Jag behöver inte berätta för min man om alla mål jag intagit när han inte varit med för att lugna honom längre… (Men ibland står jag nästan där med den tomma tallriken och visar, av gammal vana)

  ”Det är ditt ansvar (och ingen annans) att se till att du ger din kropp vad den behöver” är bra ord där!

 2. Pingback: Nya bloggar på Livskick | Johanna Arogén

 3. Pingback: Tallriksmodellen på tvåtusentalet - att välja varandra utifrån matpreferenser | Liselotte Howard

 4. Pingback: Balanserat ätande utan förbud – om utrymmesmaten och hur den bäst används | Johanna Ahlsten

 5. Pingback: Ibland glömmer jag att jag inte har någon redovisningsplikt… | Johanna Ahlsten

 6. Pingback: Mål i mun – om idrott och ätstörningar (boktips) | Johanna Ahlsten

 7. Pingback: Firar ett år på Livskick! | Johanna Ahlsten

 8. Pingback: Mata inte ångesten med svälten | Johanna Ahlsten

 9. Pingback: Premiera inte osunda beteenden – Johanna Ahlsten

 10. Pingback: Irrelevanta kommentarer, hälsohets och hästar som räcker ut tungan – Johanna Ahlsten

 11. Pingback: Ingen redovisningsplikt – Johanna Ahlsten

 12. Pingback: Andra advent hos Återhämtningsbloggen – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *