50 nyanser av återhämtning

Mitt favoritämne återhämtning är ett vitt begrepp. Det innefattar allt från en veckas utlandssemester med sol och bad (som många av oss drömmer om just nu) till den där lilla kaffepausen på jobbet då du tar dig tid att stanna upp och andas.

För mig är återhämtning ett verktyg till balans i livet och varje form av prestation måste matchas med rätt återhämtning för att jag skall må bra. Det låter kanske pretentiöst, men det är inte så avancerat när en tänker efter.

Om jag har haft en extra stressig jobbvecka med fullspäckad kalender och många sociala interaktioner så vill jag att veckan följs av en lugn, oplanerad helg då jag mest stannar hemma och myser. Efter fysisk ansträngning behöver jag vila. Efter att ha suttit länge framför en datorskärm är det skönt med en promenad, och så vidare.

Vardagsåterhämtning är ett lite bortglömt ämne tycker jag. Det pratas rätt mycket om längre semestrar, medan det knappt läggs något fokus alls på återhämtningen i arbetsveckorna. Att komma ner i varv under fyra veckors sammanhängande semester en gång om året är förstås jättebra, men om du stressar non stop resten av året så gör de där fyra veckorna inte mycket nytta. Att göra det till en vana att ta ett varmt bad efter en lång dag på jobbet eller en skön promenad efter många timmars pluggande, kan vara lika viktigt – om inte viktigare – än sommarsemestern.

Vill också slå ett slag för sömnen – den viktigaste, mest basala källan till återhämtning. Att prioritera bort sömn för att hinna med att göra fler saker är inte så smart, men heller inte ovanligt i vårt prestationsinriktade samhälle. 

Viktigt är att återhämtningen i sig aldrig får bli en prestation, det är okej att stressa mer i perioder bara vilan kommer efteråt. Sedan är det ju väldigt individuellt hur vi föredrar att återhämta oss, men oavsett hur så behöver vi alla återhämta oss regelbundet på olika sätt.

Mer återhämtning åt folket! ❤

DSC_1346

 

3 Comments

  1. Pingback: Leva för varje dag – Johanna Ahlsten

  2. Pingback: Åter och åter återhämtning – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *