Vad bör vi egentligen oroa oss för?

I media och på sociala medier manas det (i sann hälsohetsanda) nu till ”godisförbud” och en tag har skapats till ordets ära. Som alltid är rädslan för övervikt och fetma det som får mest fokus. De som manar till ”godisförbudet” är oroliga för övervikt hos framtida generationer, säger de. Och likhetstecken dras, som alltid, mellan hälsosam och smal trots att så inte alls behöver vara fallet.

Jag är också orolig, men fokus för min oro ligger snarare på vilket förhållande till mat, ätande, kropp och träning framtidens barn kommer att ha. Diet- och träningshetsen är idag 100 resor värre än när jag var liten och naturligtvis kommer detta att få konsekvenser. Detta pratas det beklagligt nog inte alls mycket om.

Det behövs ett mer aktivt engagemang för att hjälpa barn och unga att få ett bra förhållande till mat, träning och självbild – och det löser vi inte med några ”godisförbud”. Förbud leder sällan till något bra plus att det faktiskt inte är livsfarligt med godis i en lagom mängd (även om media just nu vill framställa det så). Godis ingår i kategorin utrymmesmat som heter så just för att det finns utrymme för den sortens saker i en vanlig kosthållning. Men lagom säljer förstås inte och är därför helt ointressant i media…

Jag skulle vilja se kampanjer som riktar sig mot att främja just ungas hälsa, men kampanjer som inte fokuserar på en restriktiv kosthållning utan på psykiskt (väl)mående, fördelar med tillräcklig (och lagom) mängd träning/fysisk aktivitet och ett avspänt förhållande till mat och ätande (kanske till och med lite matglädje?!).

De framtida generationerna (och vi också för den delen) är värda bättre än det hysteriska vikthetsandet som råder idag. På Livskick är ungas hälsa (och med hälsa menar jag hälsa på riktigt) högt prioriterad och det är fantastiskt bra, men fler behöver reagera och börja verka för sanna hälsosamma ideal. För det ser på många sätt riktigt illa ut idag…

Läs Johanna Arogéns inlägg: ”80% av 10-åriga tjejer har redan bantat” och fråga dig sedan vad vi egentligen bör oroa oss för.

DSC_1044

 

5 Comments

  1. Lorena

    Mycket bra! Alla (ALLA) vet att det inte är bra att leva på ”utrymmesmat”, låt oss sluta älta och fokusera på andra aspekter istället. hälsa är viktigt, men det är dags att verkligen formulera om vad det ordet står för i våra hushåll!

  2. Pingback: Livskick-läsning (i brist på annat) | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *