Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom (boktips)

”Jag stod framför den stora badrumsspegeln i Grekland och kände inte längre igen mig själv. Kvällen innan hade ångesten slitit tag i mig med all sin kraft. Nu var det som att benen inte bar mig, som om all energi lämnat min kropp. Jag var rädd.”

Utdrag ur boken Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom av Emma Holmgren

vaga-vara-radd-en-bok-om-utmattningssyndrom1Emma har genom boken och sin blogg blivit något av en frontfigur vad gäller att synliggöra diagnosen utmattningssyndrom. I bloggen presenterar hon sin bok och skriver om övrigt som berör stress och utmattning. Hon har även medverkat flertalet intervjuer och i HR-bloggens och SvDs artikelserier om utmattningssyndrom.

Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom är baserad på fakta blandat med Emmas egna erfarenheter av att ha drabbats av syndromet. Det är tyvärr inte lätt att hitta bra information om diagnosen och Emma valde därför att skriva boken hon själv hade behövt läsa när hon blev sjuk. Boken är pedagogiskt skriven i korta kapitel och ger en bra översikt av vad utmattningssyndrom innebär och hur du gör för att bli frisk.

Vi får bland annat läsa om utmattningssyndromets olika faser: uppvarvning, kaos, återhämtning och nyorientering. Vi får även lära oss att återfall är vanligt och att det i det närmaste ingår i processen av att bli frisk. Det Emma skriver om rädslan är dock kanske det mest träffande och viktiga i hela boken.

Våga vara rädd… passar bra som en guide/lärobok för så väl den som har drabbats som för hens anhöriga och vårdgivare (jag blev själv rekommenderad boken av en patient som läst och haft hjälp av den).

PS. Jag har tidigare bloggat om utmattningssyndrom, bland annat här, här och här.

 

 

8 Comments

  1. Pingback: Hållbarhet | Johanna Ahlsten

  2. Pingback: Firar ett år på Livskick! | Johanna Ahlsten

  3. Pingback: Sakta ner i tid – Johanna Ahlsten

  4. Pingback: Tankar om träning vid utmattningssyndrom – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *