Är tjock verkligen det värsta en människa kan vara?

”Is ‘fat’ really the worst thing a human being can be? Is ‘fat’ worse than ‘vindictive’, ‘jealous’, ‘shallow’, ‘vain’, ‘boring’ or ‘cruel’? Not to me; but then, you might retort, what do I know about the pressure to be skinny?”

J.K Rowling

Ångest. Rastlöshet. Det kryper obekvämt i kroppen. Byxorna spänner, tankarna spänner… Jag har ”känt mig tjock” många gånger och som allra ”tjockast” kände jag mig nog när jag vägde som minst. Men att känna sig tjock, går det verkligen? Kan tjock vara en känsla? Nej, tjock är de facto ingen känsla. Det är väl ett kroppstillstånd, skulle en kunna säga? Däremot så är det många (oavsett kroppsvikt) som dagligen upplever det jag nämnde här ovan, det är exempelvis i det närmaste en regel att ha det så vid en ätstörning (även om undantag också finns).

I den ökända intervjun i Malou Efter 10 så uttalade sig Katrin Zytomierska om hur olyckliga, lata och osunda alla tjocka människor är. Hennes ord var så extremt klumpiga och elaka, men det hon sa rent ut är egentligen inget annat än vad som sitter i väggarna lite varstans. Fat shaming förekommer ÖVERALLT. Rädslan för att vara eller bli tjock är en genomträngande kraft i samhället. Jag menar, ingen vill väl vara olycklig, bli sedd som lat eller ha dålig hälsa?

Men naturligtvis sitter varken lycka, skönhet, eller hälsa i ditt BMI, nej inget av det handlar om din kroppsvikt. Så de där ”tjock-känslorna”, eller vad vi nu ska kalla dem för, skulle nog inte finnas om det inte såg ut som det gör i samhället. Min (inte all för avancerade) teori är att det är själva tjock-föraktet som skapar ”tjock-känslorna” och att ordet ”tjock” i meningen ”att känna sig tjock” egentligen står för något annat. Otillräcklighet? Skam? Ångest? Osäkerhet? Rädsla? (Förmodligen ett hopkok av alltihop).

Så de dagarna du ”känner dig tjock” (oavsett vad den känslan står för), ställ dig själv två frågor:

  1. Känner du något annat också/egentligen?
  2. Är tjock verkligen det värsta en människa kan vara?

_20151017_205739

#bodypositivity

 

 

PS. Nej, jag promotar inte sjuklig fetma. Nej, jag uppmuntrar inte till ett ohälsosamt leverne. Nej, jag tycker inte att viktnedgång alltid är fel. DS.

PS. PS. Tråkigt att alltid behöva poängtera detta. Det säger ju verkligen en hel del om hur utpräglad fat shaming och smalhetsen är idag. DS. DS.

 

11 Comments

  1. Såå bra skrivet Johanna!! Det är så sjukt att det verkligen verkar som att det värsta en kan vara är tjock… Om inte kränkningar mot någon för att hen är tjock är värre än att VARA tjock, ja då är har världen verkligen blivit vrickad..

  2. Pingback: Snart börjar julhysterin – ta tillbaka julefriden! | Johanna Arogén

  3. Pingback: Kroppsuppfattning och svält | Johanna Ahlsten

  4. Pingback: Smal = vacker, hälsosam och vältränad, eller? – Johanna Ahlsten

  5. Pingback: En ätstörning har ofta fler än en orsak – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *