Kroppsuppfattning och svält

Många känner till att det är vanligt bland ätstörningsdrabbade att ha en förvrängd syn på sin kropp och att de ofta lider svåra kval inför att börja äta mer (bland annat) för att spegelbilden säger något annat än verkligheten. Det färre vet om är att det paradoxalt nog är så att ju större grepp svälten får om individen, desto större uppfattar hen sin egen kropp vara. Detta försvårar tillfrisknandet då många med ätstörningar har en enormt stark rädsla för att gå upp i vikt*.

Vad som förorsakar en så skev kroppsuppfattning är inte känt, men antagligen är det en felkoppling av aminosyror (proteinets byggstenar) i hjärnan, viket i sin tur är ett resultat av näringsbrist. När man så småningom fyller på förråden och går upp i vikt – det vill säga när kroppen får sina råvaror så att de kan användas för rätt ändamål på rätt plats – försvinner den här felaktiga kroppsuppfattningen.”

Ur Mattillåtet av Gisela van der Ster

Även om det inte är ovanligt att den som har en ätstörning gått in i denna med en felaktig bild av sin kropp så gör alltså själva svälten att personen ser sig själv som ännu ”tjockare”. En av de klassiska ätstörningsförbannelserna skulle man kunna säga: Att den eftersträvade smalheten aldrig infinner sig hur mycket man än svälter sig/går ner i vikt.

Att det så ofta framhålls som något positivt att vara smal samtidigt som viktuppgång är negativt laddat gör det naturligtvis inte lättare att våga äta mer (och gå upp i vikt). Många misslyckas flera gånger på vägen, de börjar äta mer, men får för hög ångest och känner sig ”äckliga” och ”värdelösa” för att de äter ”trots att de inte behöver” och återgår till att svälta. De som väl övervunnit svälten vittnar dock om en mer realistisk kroppsuppfattning och känner en stor trygghet i att hjärnan inte längre spelar en ett spratt.

Utmaningen att sluta svälta är av förklarliga skäl inte lätt, men är helt nödvändigt för att bli frisk och fri från en ätstörning. Att förstå att den skeva kroppsuppfattningen till stor del hänger ihop med själva svälten kan kanske vara en hjälp på vägen?

tape-403586_640

Bild från: https://pixabay.com/

 

*Obs! Viktfobi förekommer inte bara hos de som har anorexia nervosa. Det är dessutom fullt möjligt att svälta i en normalviktig kropp.

 

Läs också:

Livskick rekommenderar: Mattillåtet av Gisela van der Ster

Är tjock verkligen det värsta en människa kan vara?

Vi behöver öka kunskapen om ätstörningar

Svart-vita tankar om mat och träning bäddar för katastrof

Varningstext tack! Om cigg, sprit och svält

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *