Sunt förnuft + kunskap = sant

Anar jag friska fläktar av ett mer nyanserat tänkande kring mat och ätande? Det känns åtminstone som om fler har insett att hälsa handlar om balans snarare än att äta och träna ”perfekt” och att samma människor börjat tröttna på dividerandet kring vilken som är den ”rätta dieten”. Kanske är en smygande motreaktion baserad på sunt förnuft och kunskap verkligen på gång?

_20160420_065520

”Personligen kan jag inte uppnå psykiskt och socialt välbefinnande med en extremistisk syn på kost. Det tror jag inte många kan”

Så skriver Daniel J Larsson i en krönika som publicerades på Metros debattsida 18/4-16 (finns även att läsa på tyngre.se). En klok text om hur dagens dysfunktionella syn på kost innebär att man av vissa nästan blir sedd som en knarkare eller som att man ”förstör sin kropp” för att man ibland väljer att äta en pizza eller liknande. Det Daniel får fram i sin krönika är bland annat det som jag själv länge funderat över, nämligen dessa ytterligheter kring mat och ätande. Att man ibland äter en pizza betyder ju inte att man nödvändigtvis äter pizza varje dag. Att man äter kolhydrater till varje måltid  behöver inte betyda att man baserar sin kost på kalaspuffar och geléhallon. Att man inte utesluter något ur sin kost är inte detsamma som att man äter allt hela tiden… Ja, ni fattar 😉

_20160419_124145

Vi är många som har insett att det inte är utvalda makronutrienter (med undantag för alkohol) som bär skulden för ohälsa, fetma och så vidare. Att det varken är fettet, kolhydraterna eller proteinet i sig som gör oss sjuka utan snarare en obalans i livsstilen. De allra flesta jag känner äter ganska varierat och ”vanligt” och mår också väldigt bra, men ”vanligt” och ”lagom” säljer dåligt. Därför blir jag extra glad när de som faktiskt har en helhetssyn på kost/hälsa gör sig hörda, som David här ovan.

Att äta helt vanlig mat, röra på sig och inte äta för mycket utrymmesmat räcker väldigt långt för väldigt många. Hälsa är dock både simpelt och komplext på en och samma gång. Många hamnar i den där obalansen som kan vara riktigt jobbig att ta sig ur och kanske förklarar det varför olika dieter uppstår och anammas. Jag tänker mig att regler, något konkret att tro på, en förenkling genom att dela in mat i bra och dålig gör att folk dras till de lösningarna. Rent teoretiskt skulle det dock säkerligen gå att uppnå samma resultat utan svart eller vitt-tänkandet.

Det är självklart upp till var och en hur man väljer att äta, helt okej att olika personer lyckas att gå ner i vikt på olika sätt och så vidare, men att strössla med osanningar som leder till missuppfattningar, onödig rädsla och till och med livsfara är verkligen inte okej. Där måste vi sätta ner foten och lyfta fram riktig kunskap! 

IMG_20160417_185944

”Sen för du ut det här till allmänheten som får en väldigt felaktig bild över hur kroppen fungerar samtidigt som du föder en misstro mot allt som har med vetenskap och kunskap att göra”

Detta skrev Jacob Gudiol nyligen till en LCHF-förespråkare som spridit (och sprider) väldigt mycket ogrundad skrämselpropaganda. Jag tycker att dessa rader på ett bra sätt sammanfattar problemet med den så kallade ”kostdebatten”._20160419_133526

Jacob har slagit hål på många mat-myter genom åren och är verkligen en av dem som går i bräschen med att utföra objektiv granskning av forskning inom kost- och träningsfältet. En ganska otacksam uppgift då han flera gånger har blivit anklagad av såväl LCHF-rörelsen som av de mest strikta vegankost/low-fat-high-carb-förespråkarna för att vara ”köpt” av den andra sidan 😏 Guld(nougat) till Gudiol som inte viker ner sig, utan fortsätter att ge raka svar på tal som helt ärligt är ganska underhållande att läsa! 😉

IMG_20150926_195325

PS. Jacob kallar utrymmesmat för ”skitmat” och har skrivit en hel del om varför en för stor konsumtion av dessa livsmedel skapar problem. Personligen tycker jag som bekant inte att man bör kalla något ätbart för skit eller skräp, men läser eller lyssnar man på Jacob så förstår man ändå vad han menar. Kan även tilläggas att Jacob själv avnjuter skitm..utrymmesmat ibland och att favoriten är lösviktsgodis (ett ”avslöjande” som framkommit i podcasten Tyngre Träningssnack) 😁 DS.

4 Comments

  1. Pingback: Behöver vi utbilda barn i näringslära? | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *