Aldrig mer

Aldrig mer yttra nedlåtande kommentarer om min kropp

Aldrig någonsin igen kalla mig själv värdelös

Vad jag säger om mig själv kommer att bli viktigare än någonsin. Jag kommer att bli den viktigaste personen i en människas liv och vad jag säger om mig själv och hur jag ser på mig själv kommer att ha betydelse för denna människa.

Jag har inte en brutalt dålig självkänsla, det handlar inte om det, men jag har dåliga dagar då jag uttalar mig taskigt om mig själv och det vill jag inte göra egentligen. Jag menar inte på något sätt att jag skall ha dåligt samvete för att jag ibland har knepiga tankar, men mitt barn ska inte behöva ta del av dem. Att säga dessa saker om mig själv har ju heller aldrig lett till något gott och att bli mamma kanske kan bli den motivation som krävs för att sluta med onödigt självförakt? Istället vill jag införa mer förlåtande attityder mot mig själv och fortsätta odla min självkänsla, för min skull och mitt barns. Jag hoppas att de taskiga tankarna snart bleknat till ett avlägset minne och att de aldrig mer, inte ens på mina sämsta dagar, har ett behov av att bli till yttrade ord. För att höra de orden leder inte till något bra för någon.

Har du sett den här filmen förresten? Vad vi vuxna säger om oss själva och om andra har säkerligen betydelse för vilken kroppsbild barn och unga får. Även om min egen mamma aldrig sagt något som har påverkat min syn på min kropp negativt – tvärtom – så fanns det andra vuxna som uttalade sig dumt om kropp, vikt, mat och ätande och så vidare. Självklart hade det varit bättre att slippa höra de dumheterna – tonåren är ju tillräckligt jävliga ändå om man säger så…

PS. Vad gäller ätstörningar så känns det viktigt att poängtera att uppkomstmekanismen för en ätstörning inte alls behöver vara grundad i en negativ kroppsbild. Och även om kroppsförakt är en vanlig bidragande orsak till ätstörningar så är det sällan hela bilden. (Man börjar inte hata sin kropp bara för att liksom…) DS.

3 Comments

  1. Pingback: Irrelevanta kommentarer, hälsohets och hästar som räcker ut tungan – Johanna Ahlsten

  2. Pingback: Jag blir gärna kallad arg och bitter om det gynnar mitt barn det minsta lilla – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *