Hur kan vi förebygga ätstörningar?

Hur kan vi förebygga ätstörningar? Det pratas inte så mycket om det. Varför? Kanske tycker många att det finns större problem i samhället: Fetma och sjukdomar som sammankopplas med fetma tas ofta upp som motargument. Som om det skulle göra det onödigt eller rent av kontraindicerat att arbeta mot ätstörningar? Att argumentera på det viset tyder på en skrämmande okunskap! Jag har flera gånger tidigare tagit upp det problematiska med samhällets alltför smala (pun intended) syn på ätstörningar och jag kommer fortsätta göra det igen och igen och igen… Idag vill jag dock fokusera på att lyfta fram just det jag inledde med: Vad kan vi göra för att förebygga ätstörningar? Detta inlägg blir en sammanställning över vad jag själv tror är viktigt och skulle behövas mer av samt ett sätt att lyfta fram det som redan görs. Har du några egna tankar och funderingar i ämnet så känn dig fri att lämna en kommentar!

Öka den generella kunskapen
För att kunna arbeta preventivt krävs självklart baskunskap om ätstörningar. Att få rätt hjälp i ett tidigt skede av en ätstörning är alltid det bästa och med den ack så viktiga kunskapen så blir det lättare att upptäcka ätstörningen innan den får allt för allvarliga följder. Idag är dock kunskapen generellt mycket låg och myterna och missförstånden många, vilket gör det svårare att både upptäcka och att agera rätt gällande ätstörningar. Att öka den generella kunskapen om ätstörningar anser jag därför vara något av det viktigaste i det förebyggande arbetet. Det behövs exempelvis tydliggöras att ätstörningar inte enbart drabbar unga tjejer och att man inte behöver vara sjukligt mager för att vara drabbad av en allvarlig ätstörning (inte ens smal faktiskt, det går alldeles ”utmärkt” att ha fetma och samtidigt lida av en ätstörning).

_20160819_102134

Bilden hittad via Frisk&Fris artikel: Ätstörningar syns inte alltid utanpå

LÄSTIPS FÖR ÖKAD KUNSKAP OM ÄTSTÖRNINGAR:
KÄTS – Kunskapscentrum för ätstörningar
Frisk&Fri – Riksföreningen mot ätstörningar
Mattillåtet – Praktisk vägledning för dig som har en ätstörning av Gisela van der Ster
Mål i mun – om idrott och ätstörningar av Isabella von Hofsten och Gisela van der Ster

Engagera gymkedjor och idrottsledare
Ätstörningar är tyvärr vanligare bland idrottare och de som tränar mycket. Frisk & Fris egen utbildning We care är ett strålande initiativ för att både förebygga och hantera ätstörningar inom idrotten! För närvarande är bland andra Svenska MMA Förbundet, Balettakademien Stockholm och Brommagymnasterna We care-certifierade.

”Att röra på sig är bra för kroppen och själen. Mitt i allt det positiva finns risker. Ungdomsledare, tränare och gympersonal behöver kunskap och verktyg för att se, förebygga och möta ätstörningsproblematik. Med We care kan idrottsorganisationer arbeta för träning som är rolig och säker.”

Preventiva insatser riktade mot barn och unga
Ätstörningar förekommer i alla åldrar, men det vanligast är att de debuterar hos unga (och tyvärr hos allt yngre). Förebyggande insatser känns här extra viktigt och grundskolan kanske som den mest naturliga plattformen för att nå ut till så många som möjligt. Görs det något sådant här redan i skolorna? (OBS! Självklart är det jätteviktigt att barn också får med sig en sund relation till kropp, vikt, mat och ätande hemifrån!)

_20160819_075515

Satsa på forskning om ätstörningar
ANGI-studien om geners roll vid sjukdomen anorexia nervosa är unik och viktig i sitt slag. Ätstörningar är dock ett eftersatt ämne även utifrån ett vetenskapligt perspektiv och det behövs mer och bredare forskning på samtliga ätstörningsdiagnoser.

Motarbeta orealistiska ideal
Ätstörningar handlar sällan bara om utseendefixering, men dagens fokus på just den ”perfekta” kroppen gör det inte lättare att ha en sund inställning till kropp, ideal och ätande. Vi behöver ställa krav på samhällets ansvar, exempelvis genom att pusha för att minska retuschering av kroppar i veckotidningar och modemagasin.

Lägga ner diethetsen
Alla som bantar får inte en ätstörning, men inkörsporten till ätstörningar är ofta bantning/trixande med maten. De som driver bantningsindustrin med alla j-la trenddieter, (ingen nämnd och ingen glömd), som gör folk rädda för vanlig mat och som säljer kokböcker och ”livsstilsförändringar” på löpande band – de är de enda som tjänar på dieterna.

livskick_profile_black

Det är dags att sluta låtsas som om ätstörningar inte finns, dags att börja prata om problemen på allvar. Att försöka hitta sätt att minska förekomsten av ätstörningar känns för mig oerhört viktigt. Vad tycker du? Vad kan vi göra?

 

 

 

 

 

8 Comments

  1. Lorena

    Prevention är ju det bästa för att hantera samhällsproblem! Håller med om mer forskning, mindre fokus på den traditionella ”nidbilden” av ätstörningar och fram för bättre behandlingar. Generell kunskap i skolor och idrottsföreningar/gym och hemma för den delen. Superbra inlägg, delat!

  2. Pingback: Avundsjuk? Nej, men triggad, arg och illa berörd – Johanna Ahlsten

  3. Pingback: Jag har en dröm (och därför fortsätter jag ”tjata) – Johanna Ahlsten

  4. Pingback: Jag blir gärna kallad arg och bitter om det gynnar mitt barn det minsta lilla – Johanna Ahlsten

  5. Pingback: En ätstörning har ofta fler än en orsak – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *