Media förstärker den smala bilden av ätstörningar

Igår pratades det ätstörningar i Nyhetsmorgon på TV4 och kanalens husläkare, ”Doktor Mikael”, skulle bidra med expertis och informera om diagnoser och behandling.

Låt mig börja med det positiva: Jag uppskattar att det över huvud taget pratas om ätstörningar i mediala sammanhang. Dessutom fick inslaget rubriken: ”En lömsk och livsfarlig sjukdom”, vilket ju stämmer i allra högsta grad. Jag tycker även att doktor Mikael och programledaren Tilde de Paula höll en respektfull ton genom samtalet, det var aldrig tal om att på något sätt förringa eller underminera problemen som ätstörningar står för.

Men. Tyvärr slutar det positiva där. När doktor Mikael skall berätta om de huvudsakliga diagnoserna nämner han anorexi, bulimi och ortorexi (som ju inte ens är en egen diagnos). Vad hände med de allra vanligaste: Ätstörning AnS eller OSP (tidigare UNS)? Eller hetsätningsstörning? I samtalet förstärks sedan vidare den vanliga missuppfattningen att ätstörning = låg vikt. Tilde de Paula nämner några ord om att övervikt och fetma ju också är problem i samhället. Som om inte fetma skulle kunna vara ett symtom på en ätstörning? Det blir som vanligt så tydligt att just låg vikt är vad som förknippas med ätstörningar och inget annat.

Att ätstörningar är en sjukdom hos tonåringar och att det rör sig om utseendefixering blir nästa stereotyp att avhandlas. Och visst, en ätstörning debuterar ofta i unga år och kan absolut (till viss del) bero på en komponent av osäkerhet inför den egna kroppen… Men det är ju i stort sett det enda folk redan vet om ätstörningar så varför fokusera på det?

Det är så synd, tycker jag, att när det väl pratas om ätstörningar så är det på det här stereotypa sättet. Och, doktor Mikael i all ära, men varför inte ta in en expert om det skall pratas om ätstörningar? Att ha med någon från Frisk&Fri hade exempelvis kunnat klargöra och tillföra en hel del i inslaget!

Sammanfattningsvis så uppskattar jag initiativet att prata om ätstörningar som ett problem att ta på allvar, men tyvärr blir den goda intentionen till ett magplask när ett sådant här inslag mest förstärker stereotyper och myter. Synd.

För att korrekt kunskap om ätstörningar skall kunna nå ut till en bredare massa behövs hjälp från media. Det är därför oerhört viktigt att fortsätta kämpa för ätstörningar skall uppmärksammas i media, att vi ser till att öka kunskapen om ätstörningar och sprida den!

#prataomätstörningar

img_0867

Bild från: https://pixabay.com

8 Comments

  1. Tråkigt. Det är ju tyvärr långt ifrån första gången som nyhetsmorgon tabbar sig när det gäller att prata hälsa och allt däromkring. Det är farligt, för nyhetsmorgon tror jag i mångas ögon anses som ett väldigt ”seriöst” och professionellt program som man kan lita på. Tummen ned på den.

  2. Rebecca

    JAAAA!!! Du satte precis ord på alla de saker jag reagerade på när jag såg inslaget. Utmärkt skrivet. På många sätt beskrivs en stereotyp bild av hur en ätstörning växer fram : jag tror t.ex att få män eller kvinnor som inte upplever sig som ”feminina” alieneras genom denna typ av diskurs. Tack för dina kloka ord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *