Jag har en dröm (och därför fortsätter jag ”tjata”)

Fru Lagom slår till igen

Ungefär så känner jag när jag för sjuttioåttonde gången vill skriva samma saker i ett nytt blogginlägg. Jag har beskrivit det så många gånger nu, hur jag provoceras av bristen på nyanser i dagens syn på kost och hälsa, men det upphör verkligen aldrig att förvåna mig att så många tycks se (kost)världen i svartvitt. Jag fortsätter prata om det här för det är en viktig fråga för mig. Och jag har en dröm: Jag har en dröm om att mitt eller mina barn ska få ett (hyfsat) okomplicerat förhållande till mat!

 • Jag har en dröm om att barnen ska skonas från dumt prat om restriktivt ätande och/eller kompensationsbeteenden
 • Jag har en dröm om att det skall vara en självklarhet att vi äter helt vanlig mat tillsammans varje dag
 • Varierad, vanlig mat som naturligtvis innehåller fett, protein och kolhydrater, men som bara klassas som…MAT och inte som ”kost”
 • Vanlig mat där grönsaker tillhör varje måltid
 • Vanlig mat som ibland är kryddad med en nypa socker (som exempelvis i ketchup), en skvätt grädde eller en klick smör
 • Jag har en dröm om att vi ska kunna njuta av godis, fika, efterrätter och dylikt tillsammans några gånger i veckan, utan prat om att det skulle vara ”dåligt”, ”farligt” eller ”onyttigt”. (Det finns utrymme för utrymmesmat i en normal kost!)
 • Jag har en dröm om att kunna förmedla till mina barn att man faktiskt inte ”är vad man äter”. Det gör oss inte till bra eller dåliga människor vare sig vi äter.  spenat, pizza eller något annat
 • Jag har en dröm om att mina barn ska känna matglädje
 • Jag har en dröm om att mina barn ska slippa ätstörningar
 • Jag har en dröm…

img_1584

Jag, ”Fru Lagom”, tänker fortsätta vara ”tråkig” och just lagom, inte minst för barnens skull! Ett balanserat ätande utan förbud, värderingar och skuldbeläggande är det jag strävar efter både för egen del och för mitt eller mina barn. Om jag skall definiera min matfilosofi så är det just så ❤️

 

 

5 Comments

 1. Pingback: Får mat lov att vara mysigt? – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *