”Det är ju ingen hälsokost direkt, hö hö”

Ni känner säkert igen scenariot: En konditor eller liknande står i live i Nyhetsmorgon och lagar något smarrigt, exempelvis kärleksmums, åt programledarna. De ingredienser som krävs för att det ska bli just kärleksmums adderas en efter en i smeten medan konditorn pratar om vad som görs. Så kommer den där frasen: ”Ja, som ni märker så är det ingen hälsokost direkt det här, hö hö!” Och programledarna skrockar med: ”Nej, efter en sån här så får man väl köra ett extra pass på gymmet – minst!” Och. Så. Vidare.

Jag fullkomligen avskyr det här (alltför vanliga) fenomenet, som förekommer i lunchrummet på jobbet, på släktmiddagen, i kön på ICA, ja överallt! Varför måste det ständigt härjas om hur onyttigt/syndigt/kalorikt/dåligt det är med utrymmesmat (som exempelvis kärleksmums) när sådan är på väg att avnjutas?

Ingen som äter kärleksmums gör det väl för att det innehåller få kalorier? Det är väl heller ingen som tror att det är bra att basera hela sin kosthållning på sådant som kärleksmums och wienerbröd? Man äter väl kärleksmums och annan utrymmesmat av anledningen att man tycker att det är gott?

Varför finns då detta enorma behov av att göra utrymmesmaten så negativt laddad? Får vi bättre folkhälsa av att TJATA om hur hemskt det är med kärleksmums? Om vi liksom liiiiiider lite när vi fikar blir det ”nyttigare” då? Nej, jag skulle inte tro det… Så använd utrymmesmaten som den bäst används och njut av den när den väl äts är mitt förslag. Eller låt åtminstone (utrymmes)maten tysta mun så den som vill njuta kan få göra det utan att bli störd!

img_2239
Bild från: https://pixabay.com

11 Comments

 1. Samma sak med MÄNGD (oavsett ”typ” av mat):
  ”Oj, nu blev jag alldeles för mätt!”, ”Det här var alldeles för gott!” – som om ”mätt” och ”gott” vore något dåligt…
  Att det oftast är den i sällskapet som satt i sig minst hjälper ju inte, men egentligen är det så onödigt oavsett, och öppnar (tyvärr!) för jämförelser för den som är osäker på sitt eget ätande.

  Om du av någon anledning i stunden väljer – eller väljer bort – utrymmesmat eller en extra portion (vilket det i båda fallen kan finnas fullt rimliga anledningar till; en måltid under en hel dag/vecka/månad är ju knappast vad som styr din hälsa) – så stå för det valet genom att GÖRA, inte att PÅPEKA!

 2. Pingback: Jultider – ständigt tjat om vikt och onyttigheter | Kampen mot monstret

 3. Pingback: Jultider – ständigt tjat om vikt och onyttigheter | Kampen mot monstret

 4. Anna Karlsson

  Håller med er Johanna och Liselott! Är också trött på att saker ska delas upp i nyttigt- respektive gott- facket. Antingen eller, liksom.

  dietistanna

 5. Pingback: Synd och skam på menyn? – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *