En ätstörning förstör alltid, oavsett diagnos

Ätstörningar kan bli till livshotande tillstånd, så allvarliga att personen som är drabbad behöver vård dygnet runt. Och det är naturligtvis hemskt, ja fruktansvärt, att det kan gå så illa. Bilden av en extremt avmagrad patient, kanske inlagd på vårdavdelning, är dock i stort sett den enda som lyfts fram när det talas om ätstörningar. Jag känner att det är viktigt att belysa att det inte alltid ser ut så MEN att ätstörningar alltid förstör för den drabbade, även när de förekommer i mildare former än nyss nämnda, eller i helt andra former för den delen.

Oavsett diagnos, gradskillnader och skillnader så gör en ätstörning alltid livet sämre för den som är drabbad. Att leva med en ätstörning är som att ha ett grått filter över sina dagar där inget är riktigt roligt eller inspirerande. Orken finns inte där, inte heller lusten. Istället finns gott om ångest, stress och oro. Ätstörningar vet verkligen att förstöra tillvaron:

Ätstörningen får dig att ogilla överraskningar

Ätstörningen gör att du inte orkar umgås

Ätstörningen tar bort din humor

Ätstörningen hindrar dig från att göra sådant som du egentligen gillar

Ätstörningen gör det svårt för dig att ta beslut

Ätstörningen gör dig skör och ledsen

Ätstörningen tar bort glimten i ögat

Ätstörningen gör det svårt för dig att tänka

Ätstörningen gör att du sårar dem som står dig närmast

Ätstörningen hindrar dig från att leva ditt liv till fullo

Och så vidare, och så vidare… 😢

Bild: pixabay.com

Ett liv utan ätstörningen är alltid bättre, oavsett vad de osunda tankarna må vilja få dig att tro. Att ha en ätstörning skulle faktiskt  på många sätt kunna liknas vid att leva med någon som misshandlar en… Och med det sagt: Lämna den relationen så snart du kan, du är värd så mycket bättre och det kan bli farligt för dig om du stannar kvar ❤️

 

 

 

 

10 Comments

  1. Pingback: Idel ideal – men du behöver inte passa in i mallen – Åsa Jansdotter

  2. Pingback: Ätstörningar innebär inte alltid undervikt – Johanna Ahlsten

  3. Pingback: Äta för att orka – Johanna Ahlsten

  4. Pingback: Så vet du att du har en ätstörning (och så får du hjälp) – Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *