”Min hälsoförebild är att se ut som du”

”Min hälsoförebild är att se ut som du” Kommentaren är hämtad från kommentarsfältet hos en av de kändiskvinnor som nyligen gått ut och ”vågat kritisera ohälsohetsen” (?) Och vad kan man säga om de orden annat än att de sammanfattar rätt bra hur skevt begreppet ”hälsa” har blivit.

Att beskriva vad hälsa egentligen innebär är svårt, men såhär säger Världshälsoorganisationens (WHO) definition:

”Ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning”

Kan man då se om någon är hälsosam? Jag tror ju att jag, när jag mådde som sämst, säkerligen hade kunnat dra på mig färgglada träningskläder och ett påklistrat leende – och blivit tagen för hälsan själv! Jag var ju smaaaaal och tränade mycket och därmed hälsosam? Nej, det var jag inte och, nej, det går inte att se hälsa. Det kan jag (tyvärr) personligen intyga. Och att pressa sig in i ideal kan bli riktigt ohälsosamt.

Sen den här nya termen, ohälsohetsen, som folk börjat slänga sig med som någon slags mothugg till de som protesterar mot smalhets, kost- och träningshets – what’s up with that? För det första: Att vilja inspirera till träning och rörelse är ju toppen! Fysisk aktivitet är, rätt doserat, väldigt positivt för hälsan! Hurra för fysisk aktivitet och rörelseglädje! För det andra: Vem/vilka har någonsin påstått att fysisk aktivitet och träning är något dåligt? Vem/vilka har uppmanat till fysisk inaktivitet? Jag har inte stött på det någonstans faktiskt!

Det jag däremot stöter på både här och där är ”fitspo” i form av bilder på smala kvinnor, kända och okända, i snygga träningskläder och sexiga poser. Det är rätt häpnadsväckande hur mycket av den varan som finns i sociala medier, reklam osv! Att fler än 50% av svenskarna har övervikt eller fetma lär således inte bero på att det saknas ”inspirerande” Instagram-konton eller bantningsreklam. Just saying.

 

One Comment

  1. Pingback: Handlar hälsotidningarna om hälsa? – Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *