Ätstörningar innebär inte alltid undervikt

”Men du är ju inte underviktig, du kan ju inte ha en ätstörning”

Genom åren har jag varit i kontakt med så många drabbade som inte fått sina ätstörningar tagna på allvar på grund av att de varit normalviktiga, överviktiga eller inte ”tillräckligt underviktiga”. Att gång på gång höra att det (fortfarande) ser ut så i (vissa delar av) vården och i samhället gör mig vansinnig – vad är det som är så svårt att förstå?!

Att ha en ätstörning innebär inte alltid att man är underviktig. Nej, ätstörningar förekommer i alla ”viktklasser” och faktum är att det endast är diagnosen anorexia nervosa som har undervikt som ett av diagnoskriterierna. (Anorexia nervosa brukar dessutom anses utgöra endast ca 6 % av alla diagnostiserade fall av ätstörningar.) Och en ätstörning kan vara mycket allvarlig även i de fall där undervikt inte förekommer. Både normalviktiga och överviktiga kroppar kan vara svältpåverkade. Likaså är upprepade kräkningar (som vid bulimi där den drabbade oftast är normalviktig) mycket farligt för kroppen.

2 juni är World Eating Disorders Action Day (Internationella ätstörningsdagen). Dagen kom till bland annat för att utrota myter om och förbättra förståelsen för ätstörningar. Att slå hål på myten att undervikt skulle vara en förutsättning för att lida av en ätstörning tycker jag är en viktig punkt att belysa denna dag.

 

2 Comments

 1. Moa Bergsten

  Hej Johanna!
  Råkade hitta hit via bakingbabies och så är det min gamla vän som skriver bloggen. Va kul och vad bra om ett viktigt och intressant ämne. (Har inte hunnit läsa så många gamla inlägg än då jag hittade hit igår men bloggen verkar toppenbra och lär läsas frekvent av mig framöver).
  Hoppas du har en bra balans i livet.
  Vore jättekul att ses nån gång.
  Kram
  Moa (från psykosomatikkusren 2013)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *